Tokaj to miasto położone w części północno-wschodniej Węgier, u stóp Łysej Góry (Kopasz-hegy), na zboczach której uprawiana jest winorośl. Tokaj jest stolicą znanego na całym świecie tokajskiego regionu winiarskiego. Tokaj to nie tylko miasteczko ale i popularnie tak nazywany w Polsce region winiarski, słynący ze słodkich trunków. Wspaniałe wina powstają od pradawnych czasów dzięki jednoczesnemu oddziaływaniu wielu czynników, takich jak niesamowicie urodzajne wulkaniczne gleby, ochrona jaką tworzy pasmo gór, zbocza o korzystnym nasłonecznieniu, parne jesienne poranki sprzyjające specyficznemu dojrzewaniu owoców winogron, bliskość rzek Bodrog i Cisa (Tisza), winorośle szczepu Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Oremus, późne winobranie przypadające na koniec października, pieczołowite traktowanie win, beczki z miejscowej odmiany dębu z Gönc i Szerednye i specyficzna pleśń pokrywająca wykute ściany piwnic. Pod miastem znajduje się liczący kilkaset lat system piwnic do przechowywania win. Tokaj i jego okolice to sławny i uznany na całym świecie węgierski region winiarski, który od 2002 roku stanowi część Światowego Dziedzictwa UNESCO. Do produkcji wytrawnego i słodkiego wina szamorodni, 3-6 puttonowego Tokaji Aszú, esencji aszú i nektaru tutejsi winiarze od stuleci stosują te same specjalne sposoby. Od zamierzchłych czasów wino tokajskie uważane jest za napój o niezwykłych właściwościach: odnawiajace siły witalne, wygładzające skórę, orzeźwiające ciało i ducha człowieka. Historia podnóża Tokaju zawsze ściśle związana była z winem. Liczni węgierscy magnaci posiadali na tych terenach własne piwnice (Báthory, Bethlen, Rákóczi, Thököly). Najsłynniejsze spośród nich – piwnice rodziny Rákóczi w Tokaju i Sárospatak można zwiedzać do dziś dnia. Wyjątkową sławą i popularnością cieszyło się tokajskie wino też za granicą. Cromwell, car Piotr Wielki i caryca Katarzyna II byli zakochani w winie z Tokaju (Rosjanie ustawili nawet w tym regionie mniejsze strażnice, aby zapewnić stałe zaopatrzenie dla dworu). Lecznicze właściwości tokajskiego wina potwierdzili również lekarze Piusa I: regularne picie tego trunku przepisali papieżowi w celu zachowania zdrowia. W XVII wieku wino weszło na dwór króla Ludwika XIV, gdzie uzyskało tytuł „wina królów, króla win”.
» wróć do kraju tego miasta: Węgry